Данните на над два милиона българи станаха публични след кибератака. За това съобщиха от вестник Капитал. Хакер,  представящ себе

...
Данните на над два милиона българи станаха публични след кибератака. За това съобщиха от вестник Капитал. Хакер,  представящ себе
Коментари Харесай

Личните данни на два милиона българи станаха публични след кибератака

Данните на над два милиона българи станаха публични след кибератака. За това съобщиха от вестник " Капитал ". Хакер,  представящ себе си като “Емил Кюлев, ” изпрати до медиите лист с данните и разгласи, че е стигнал до тях след пробив в базата на застрахователна компания “Лев Инс ”.

ЕГН, Номер на персонална карта, три имена на кирилица и латиница, както и сегашен адрес могат да бъдат разчетени от листата, изпратен до медии от хакер, подписал се като „ екипът на Магаданс “. Като причина за онлайн атаката се показва “спекулативната активност на „ Лев Инс “. Хакерът декларира, че разполага с цялостното счетоводство на компанията, откъдето съгласно него личи, че тя е редовно източвана. В позиция до медиите застрахователната компания отхвърля данните да са изтекли от тяхната база.
Няма нито приключване, нито кражба на данни от осведомителната конструкция на Лев инс. Това, което днес беше пуснато до медиите е база данни, взета и манипулирана от тъмния интернет.
Явор Колев – шеф „ Информационни технологии и киберсигурност “

Euronews Bulgaria се свърза с Алексей Петров, срещу когото хакерът твърди, че е ориентирана офанзивата. Петров заяви, че преди година хакерът с псевдоним Емил Кюлев е  рекетирал компании  в Съюза за стопанска самодейност, който бизнесменът ръководи. Според него последните дейности са  „ реваншизъм “.
Г-н Алексей Петров е брачен партньор на мажоритарния притежател на Лев инс и дава отговор за сигурността на компанията, само че този хакер познавам неговата активност, още когато бях служител на реда. За незаконната му активност е възложен на правоохранителните органи. Той е рекетирал над 300 компании, като доста от тях са в топ 100 на българския бизнес.
Явор Колев – шеф „ Информационни технологии и киберсигурност “

От застрахователната компания декларират, че сходна персонална информация, предоставена в екселска  таблица, не се събира от тях.
Това, което сме открили от инспекциите е, че нямаме клиенти, чиито данни да са в тази база данни. Вероятно е да има такива клиенти. 
Явор Колев – шеф „ Информационни технологии и киберсигурност “

В базата данни наш сътрудник откри персоналната си информация.
Съвсем на смешка ревизирах по ЕГН в търсачката на ексел и се оказа, че моето ЕГН съществува в тези данни, само че по-нататък личат данните от остарялата ми персонална карта и то е елементарно разпознаваемо след 2010г. Бърз заем не е изключително мъчно да се изтегли, въпреки без цялостен набор документи. Дори и да съм си сменила персоналната карта, то ЕГН-то си остава до живот.
Кристиана Иванова – Euronews Bulgaria

Според адвокат  Явор Стойчев,   достъп до изтеклата персонална информация може да получи на процедура всеки, въпреки тя да е изпратена единствено до медии. Колев не отхвърля, че може да се изтегли бърз заем единствено с персонални данни.

От компанията увериха, че макар офанзивата, нейните клиенти могат да се усещат предпазени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР